Pressrelease

Svensk kompositör vann sångtävlingen till Öresundsbrons invigning

 Vinnaren av tävlingen om den bästa sången till invigningen av Öresundsbron på temat “Gefions sång till Gylfe” är utsedd. Det blev den svenske kompositören Andreas Nordqvist som har komponerat sången och skrivit texten tillsammans med sin bror Magnus Nordqvist.

 

I mitten av februari I år inbjöd Öresundsbro Konsortiet, ARTE Event och RadioUnderholdningsOrkestret till en tävling om att skriva “Gefions sång till Gylfe”. Sången ska ingå I “Historien om en bro”, som är den konstnärliga höjdpunkten under invigningen av Öresundsbron den 1 juli 2000. Vinnaren får dessutom en premie på 40.000 kr.

 

Källan till sången bygger på den fornnordiska sagan om den danska kvinnan Gefion och den svenske kungen Gylfe.

 

Juryn har den senaste månaden lyssnat och läst sig igenom mer än 200 kompositioner från Danmark och Sverige innan man utsåg vinnaren. Juryn består av Jacob Vestergaard, informationsdirektör på Öresundsbron, VD på ARTE Mogens Hjort, orkesterchef på RadioensUnderholdningsOrkester Kim Bohr-Christensen, orkesterchef på Malmö Musikteater Anders Hansson och regissör Mikael Fock.

 

Ytterligare upplysningar lämmnas av orkesterchef Kim Bohr-Christensen, RUO, tel 35 20 63 46. Mera information kan rekvireras från www.oresundsbron.com/press

 

Med vänlig hälsning

 

Marie Bosund

Pressansvarig